Tırmıklar
2321 ilan: Tırmıklar
Bir kategori seçin:

Tırmık
Tarım sektöründe son gelinen nokta teknolojinin nimetlerinden ne kadar çok faydalanabileceğimizin bir ispatı olarak karşımıza çıkmaktadır. Tarıma yalnızca insan hayatıyla ilgili olduğunu düşünmek yanlıştır çünkü doğa ananın her birimizi kucaklayan; insan, hayvan ve bitkileri dolayısıyla tüm canlıları ilgilendiren bir alandır. Sanayi devriminin devreye girmesinden sonra bir sermaye aracı haline gelmesi ve sanayileşmeyi hızlandırması yönünde ve ayrıca sanayinin hammadde ihtiyacını ciddi oranlarda karşılamasıyla tarım sektörü, insanlık dünyada var olduğu sürece devam edecek olan bir olgudur. Tarım sektörünün gelişmesinde büyük rol oynayan toprak işleme aletleri ve toprak işleme makineleri ise geçen yıllar boyunca daha fonksiyonel bir hale gelmesi ve özelliklerinin daha spesifik, daha nitelikli ve daha çok işlev gören hale getirilmesiyle bugün tarım sektörü için vazgeçilmez unsurlar olarak önümüze çıkmaktadır. Tırmıklar da bir toprak işleme makinesi olarak tarımın bel kemiği vazifesi görevini görmektedirler.
Tırmıkların bilinenin aksine birçok faydası bulunmaktadır. Tırmık nedir? Tırmıklar hangi işlerde kullanılabilir? Tırmıkların faydaları nelerdir gibi soruların cevaplarını arayanlar için tüm tırmıklar hakkındaki sorularınıza cevap verdik.
Kısa tanımıyla tırmıklar, geleneksel toprak işlemeciliğinde yüzeyden toprağı işleyen, özellikle toprağın ve suyun muhafaza edilmesinde toprak işleme tekniklerini birincil veya ikincil toprak işleme aracı olarak kullanılan toprak işleme makinelerinin genel adıdır. Sürülmüş ve kabartılmış toprağın çakıl gibi taşların, çöplerin, kalıntıların ayıklanmasında işe yarayan; uzun saplı, gövdesi tarağa benzeyen, seyrek dişli bir çeşit toprak sürme süpürgeleri de denebilir.
Tırmık Hangi Alanlarda Kullanılır?
- Tırmıklar hasat edilmiş toprakta kalan bitki kalıntıları yani anızların bozulmasında,
- Tohumların ekimi için yataklarının hazırlanmasında,
- Toprağı karıştırma, toprağın kabartılması, dağınık durumdaki toprağın düzeltilmesinde ve toprağı bastırmakta,
- Yüzeysel olarak toprağın işlenmesinde,
- Mekanik olarak yabani otların ve bölgedeki yabancı otların kontrolünde ve ayırt edilmesinde,
- Yalancı sürümlerde,
Tırmık makineleri devreye girerek tarım sektörü çalışanlarına yardımcı olmaktadırlar. Tırmıkların yararları bunlarla bitmemektedir. Türkiye’nin daha çok Orta Anadolu bölgesinde ve GüneyDoğu Anadolu bölgesinde uygulanma sıklığı artan nadas yöntemi kullanılmaktadır. Bilindiği üzere nadasa bırakılan tarım toprakları bir yıla yakın veya bir yıldan daha fazla boş kalmaktadırlar. Nadasa bırakılan tarım topraklarında genellikle serin iklim tahılları yetiştirilmektedir. Nadasın işlemesinin ilk yapılmasından sonra olası yağışlar ve artan/düşen sıcaklıkların etkisiyle sürülecek tarlada ortaya çıkabilecek yabancı otların varlığı toprağın işlenmesini zorunlu kılar. İkileme-üçleme şeklinde adlandırılan bu uygulamada tırmıklar, baş görevi üstlenirler.
Tırmık makinesi çoğunlukla toprağın ekilmesinden önce kullanılıyor gibi düşünülse de hem ekim öncesinde hem toprağın ekim sırasında hem de toprağa ekimin gerçekleştirilmesinden sonra kullanılabilen çok fonksiyonlu tarım araçlarıdır.
Tırmık, kendi içerisinde beş çeşide ayrılarak daha çok alanda kullanım olanağı olan tarım araçları olup bu sınıflandırma dişli tırmıklar, yaylı tırmıklar, diskli tırmıklar, döner tırmıklar ve kuyruk mili tırmıkları şeklindedir.