Diskli Tırmıklar
1756 ilan: Diskli tırmıklar, diskli pulluk
Diskli Tırmık
Ülkemizdeki toprakların oldukça bereketli olması tarım arazileri için doğal olarak uygun bir ortam oluşmasında katkı sağlamaktadır. Türkiye’nin bulunduğu coğrafik şartlar çoğu dünya ülkesindeki kişilerin sahip olmadığı özel bir konum oluşturmaktadır. Dört mevsimin yaşanması, iklim kuşağı olarak ılıman iklim kuşağı ve subtropikal iklim kuşağının arasında yer alması ve bu sebeple; ılıman iklim, Akdeniz iklimi, karasal iklim, Karadeniz iklimi gibi çeşitli iklim tiplerinin aynı topraklar üzerinde yaşandığı dünyadaki ender ülkelerden biri olması, zengin yer altı ve yer üstü kaynaklarına sahip olması Türkiye topraklarını çok verimli ve bereketli kılan unsurlardandır. Yanı sıra yine iklim çeşitliliği sebebiyle farklı toprak tiplerine (Azonal toprak, çernezyon toprak, alüvyal toprak, terra-rosa topraklar, kahverengi orman toprakları, bozkır toprakları gibi) sahip olması Türkiye’nin farklı ürün çeşidi yelpazesine sahip tarım topraklarının oluşmasında rol oynar.
Ülkemizdeki en yaygın görülen toprak çeşidinin kestane rengindeki bozkır toprağı olmasının dışında humus oranı çok fazla olan bereketli toprakların da sayısının azımsanamayacak kadar çoğunlukta olması her açıdan tarım sektöründe çalışan kişilerin yüzünü güldüren bir ayrıntıdır.
Doğal şartların beslediği Türkiye topraklarında gerçekleşen tarım faaliyetlerinin günümüz dinamizmine ayak uydurarak daha hızlı ve daha verimli mahsul elde etme politikası güdülmesi, hem iç ticarette hem de dış ticarette aktif şekilde boy gösterecek kadar çok verim alınmasına neden olmaktadır. Verimi arttırmak için kullanılan toprak işleme alet ve makinelerinin kullanımı da bu aşamada hayati bir gereklilik olarak karşımıza çıkar. Çağa ayak uyduran modern tarım işleme tekniklerinde birçok farklı ve işlevsel toprak işleme makinesi mevcuttur. Bunların başında gelen aletlerden olan tırmıklar kendi içerisinde beş çeşide ayrılır. Diskli tırmıklar da bir tırmık çeşidi olup ülkemizde en yaygın kullanılan tırmıklardan biridir.
Diskli tırmık makinaları kendi içinde ikiye ayrılmakta olup farklı işlevlere sahiptirler:
- Tek Etkili Diskli Tırmık Makineleri
- Çift Etkili Diskli Tırmık Makineleri
Diskli Tırmıkların Özellikleri
Diskli tırmık makinaları genellikle kare şeklinde kesilmiş bir milin üzerine yerleştirilen düz ya da kertik kenarlı denilen içbükey şeklindeki disklerden oluşur. Bu disklerden adını alan diskli tırmık makineleri ara makaralara sahiptir. Kare şeklindeki mil, tırmığın çatısı üzerine iki uçtan yataklanacak şekilde tasarlanır. İçbükey disklerin açıları sıfır derece olup diskler, toprağın yüzeyine göre dik konumda yerleştirilirler. Bir milin üzerine yerleştirilmiş olan içbükey diskler ve ara payandalardan oluşan diskli tırmık ünitelerinin bataryası bulunmaktadır.
Diskli Tırmıklar Nerede Kullanılır?
Diskli tırmık yapı itibariyle kafa karıştırıcı görünmekle birlikte esasında pek çok işi bir arada gören tarım sektörünün neredeyse belkemiği denebilecek çok önemli bir toprak işleme aletidir ve artık sahip olunmaması gibi bir durum söz konusu değildir.
Diskli tırmıklar toprağın yüzeysel olarak işlenmesi ya da derin işleme için kullanılmaktadırlar. Toprağın kaymak tabakasını rahatlıkla kıran diskli tırmık, toprak yüzeyine atılan gübrenin toprağa kolayca karışmasını sağlar, toprağın yüzünde kalan yüzey artıklarını parçalar ve bu parçaları toprağa karıştırır. Yanı sıra tohum yatağı hazırlığında önemli bir yere sahip olup yabanıl otların kontrolünde muhakkak gereklidirler.