Dişli Tırmıklar
262 ilan: Dişli tırmıklar, zincirli tırmık
DİŞLİ TIRMIKLAR
Beslenme, canlı hayatının ayrılamaz bir parçası ve yeri değiştirilemeyecek bir ihtiyacı olarak önümüze çıkan bir unsurdur. Dünyadaki her canlının beslenmesi gerekliliği, insanlığın tarımı geliştirmesine ön ayak olmuştur. Ürün elde etmek için insanlığın toprağı işleme çabaları, ilkel olarak başlayan toprak işleme makinelerinin gelişimine de sebebiyet vermiştir. Bu açıdan bakıldığında günümüzdeki toprak işleme araç ve gereçlerinin ilk ortaya çıkışının tarihteki yerinin epey eski olduğunu söylemek mümkündür.
Teknolojinin devrimiyle birlikte gelinen son noktada ise artık hızlı üretim, daha fazla mahsul alma, toprağı daha verimli işleme kavramları belirginlik kazanmıştır. Toprak işleme alet ve makineleri tüm bu istekleri karşılayabilecek şekilde geliştirilmektedir.
TOPRAK İŞLEME ALET VE MAKİNELERİ NELERDİR?
Farklı amaçlar için kullanılan birçok toprak işleme makinesi mevcuttur. Dipkazanlar, kültüvatörler, pulluklar, toprak frezeleri gibi makineler bu sınıflandırmaya dahil olan aletlerdir. Tırmıklar da bu kategorinin içinde yer alan başlıca aletler olarak göze çarpmaktadır.
Tırmık makineleri kendi içinde beşe ayrılır. Dişli tırmıklar da bunlardan biridir.
Nedir Dişli Tırmıklar?
Dişli tırmık makineleri yüzeysel olarak toprak işlemeciliğinde kullanılan toprak işleme makineleridir. Bir çatının üzerinde birbirine bağlanan dişlerden oluşan bir bataryaya ya da bataryalara sahip dişli tırmık; bağlantı düzeni şekli ve ortak çatı kirişi gibi parçaların bir araya getirilmesiyle oluşturulan kompleks tarım makineleridir. Dişli tırmıkların batarya sayıları tek bir taneden oluşabileceği gibi dokuz taneye kadar çıkabilmektedir. Bu bataryalar zikzak, s harfi ya da üçgen şekillerdeki çatının düğüm noktalarına bağlanır. Dişleri kare, üçgen, daire ve benzeri şekillerde olabilir, kesitli dişlerden oluşan dişli tırmık ünitelerinin tarım sektöründe rolü büyüktür.
DİŞLİ TIRMIK MAKİNESİNİN KULLANIM ALANLARI NELERDİR?
Dişi tırmık makinesinin yüzeysel toprak işlemeciliğinde kullanıldığından bahsetmiştik. Dişli tırmıklar temelde toprak yüzeyinin yırtılmasında veya kırılmasında kullanılmaktadır. Toprağın sürülmeden evvel tırmıkların yardımıyla işlenmesi işlemi toprakta oluşturulan şeritlere gerekli hava boşluklarının oluşturulmasına yardımcı olur. Dişli tırmıklar bu aşamada toprağın yüzeydeki işlemlerinde tarım sektörü çalışanlarının eli kolu görevi görmektedirler. Yanı sıra toprağın istenen derinlikte karıştırılması için de dişli tırmık ihtiyacını doğurur. Toprağın parçalanması için gerekli olan dişli tırmık makinası, toprağın kaymak tabakası olarak adlandırılan kısmının kırılmasında da kullanılabilmektedir.
Toprağın yüzeyinde yapılması gereken düzeltme işlemlerinde dişli tırmık makinesi kullanılması gerekir. Düzeltilmiş toprak yüzeyinde ekilecek mahsulün tohumları için yatak oluşturulmalıdır, bu tohum yataklarının oluşturulmasında da dişli tırmıklar kullanılmaktadır.
Dişli tırmıklar söylediğimiz görevlerin haricinde keseklerin de parçalanmasında yardımcı olan makinelerdir. Sürülecek toprakta mahsulün zaman zaman zarar görmesine yol açan yabancı otların yok edilmesinde de etkin bir vazife üstlenmektedirler.
Dişi tırmık makinaları spesifik olarak çayır topraklarının işlenmesinde oldukça etkilidirler. Taban suyunun diğer toprak çeşitlerine göre daha yüksek olduğu, çoğunlukla düzlük olan çayır toprakları otça oldukça zengin olan işlenmeye uygun topraklardır. Ülkemizde de çayır topraklarının bolluğu düşünülünce dişli tırmıklar toprak sahiplerinin ve tarım sektörü çalışanları için muhakkak gereken toprak işleme makinelerinden biridir.